Proiectul „E-tiquette, please” – cursuri de bune maniere online şi offline

 

Adolescenții ieșeni discută deschis despre comportamentul lor online. Știu deja că ID-ul de messenger darkangel96 nu mai sună atât de bine dacă ai trecut de 12 ani. Nu își fac declarații de dragoste în acronime pe chat, dar sunt împătimiți scriitori și cititori de SMS-uri. Indiferent de vârstă, devin foarte atenți când află că fotografiile postate azi pe Facebook ar putea avea un cuvânt de spus în ochii angajatorilor, când își vor căuta o slujbă, peste câțiva ani. Toate acestea le-am aflat de la cei 120 de participanți la atelierele de pilotare si promovare a cursului, în săptămâna Școala Altfel.

Proiectul „E-tiquette, please”, o inițiativă a Bibliotecii Județene „Gh. Asachi” Iași, își propune organizarea unor ateliere gratuite de bune maniere online și offline pentru elevii adolescenţi de  liceu din Iași. Cursurile au o durată de 2 zile și urmează a fi organizate în week-end, la bibliotecă, începând cu ultima săptămână din aprilie 2012.

În  săptămâna 2 – 6 aprilie 2012, înainte ca adolescenții ieșeni să vină la curs, am fost noi la ei. Am vorbit despre maniere și importanța lor cu elevi de la Colegiul Național „Emil Racoviță”, Colegiul Național „Garabet Ibrăileanu” și Liceul cu Program Sportiv Iași. Au fost în total un număr de 5 întâlniri de promovare și pilotare a cursului,  la care au participat 120 de adolescenți.

Elevi de la Colegiul Naţional „Emil Racoviță” traducând scrisorile bunicii în e-mail-uri contemporane

       Ce au învățat adolescenții

Pentru aceste întâlniri am ales doar partea de netiquette, insistând pe ideea că mediul online nu este o a doua realitate, ci o extensie a vieții reale și a comunicării față în față. Ideea proiectului, precum și modul în care am conceput derularea atelierelor au fost bine primite de publicul destul de exigent căruia ne adresăm.

În cadrul fiecărei întâlniri am prezentat elevilor și am discutat împreună cu ei un număr de 10 reguli de bază în comunicarea online. Relevanța subiectului pentru preocupările lor zilnice, precum și stilul interactiv al atelierelor, cu jocuri, exerciții și filme ilustrative au reușit să le captiveze atenția  și să-i facă să se implice.

    Ce au învățat bibliotecarii

Tot cu ocazia acestor mini-ateliere am adunat date suplimentare despre nevoile de instruire ale liceenilor în ceea ce privește regulile de netiquette, prin aplicarea unui chestionar tuturor participanților la întâlniri. În afară de datele pe care le dețineam deja, am aflat în această săptămână lucruri noi despre comportamentul online al adolescenților, atât din rezultatele chestionarului cât și din interacțiunea directă cu ei. Și anume:

– liceenii iau în serios importanța subiectului (bunele maniere online);
– ei știu deja, cel puțin în teorie, chiar dacă nu le aplică întotdeauna, cele mai importante reguli de netiquette;
– utilizarea extensivă a acronimelor în comunicarea online de către adolescenți este în mare măsură un mit;
– adolescenții înțeleg cât de important este să aibă o imagine pozitivă online în momentul în care vor căuta un loc de muncă și sunt foarte receptivi la acest subiect;
– telefonul mobil și SMS-ul detronează chat-ul, e-mail-ul și rețelele de socializare în obișnuințele de comunicare ale adolescenților.

Am deschis lista de așteptare pentru înscrierea la curs. Avem deja 39 de elevi înscriși, ceea ce înseamnă că am depășit numărul de cursanți propus inițial. Negociem deja cu reprezentanții a două licee (Colegiul Național „Mihai Eminescu” și Colegiul Național „Garabet Ibrăileanu”) posibilitatea organizării unor serii suplimentare chiar în școală, în laboratoarele de informatică.

Așteptăm în continuare înscrierile voastre, precum și orice fel de întrebări legate de curs, la adresele de e-mail: diana@despremaniere.ro și bogdan@despremaniere.ro.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s