Noul sediu al Bibliotecii Județene, inaugurat și sfințit

 

Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Asachi” și-a mutat sediul în incinta Galeriilor Comerciale „Ştefan cel Mare şi Sfânt”, o zonă centrală care are perspectiva de a ușura accesul utilizatorilor săi.

Dat fiind faptul că din anul 2010 au început lucrările de reabilitare ale Palatului Culturii, instituția culturală a fost nevoită să găsească un spațiu pentru desfășurarea activității. Astfel, în perioada anterioară aceasta a funcționat într-o fabrică privată de mobilă, aflată la periferia orașului.

În urmă cu aproximativ trei luni s-a început mutarea mobilierului și a cărţilor, procedeu destul de dificil și îndelungat, având în vedere că este a doua din țară ca număr de cărți în patrimoniu, peste 500.000 volume.

Noul spațiu locativ a fost inaugurat și totodată sfințit vineri, 14 decembrie 2012, în prezența oficialităților locale, angajaților și a presei. La eveniment, alături de Prof. univ. dr. Cătălin Bordeianu, directorul bibliotecii, au participat Cristian Adomniței, președintele Consiliului Județean (CJ), Victorel Lupu, vicepreședinte CJ și viceprimarul Marius Dangă.

„Astăzi avem o veste foarte bună pentru viaţa culturală a Iaşului nostru. Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Asachi”, înfiinţată în anul 1920, a poposit temporar într-un nou spaţiu. Sediul va fi în zona centrală, lângă Cub. Este o chirie medie lunară modică, de aproximativ doi euro pe metrul pătrat lunar. Această chirie a fost posibilă prin bunăvoinţa proprietarilor spaţiilor, care au înţeles că aici este vorba despre înfăptuirea unui act cultural, ocazie cu care ţin să le mulţumesc. Sperăm ca lucrările la Palatul Culturii să se finalizeze cât mai curând, iar Biblioteca Judeţeană să revină acolo unde o ştiau toţi ieşenii şi acolo unde îi este locul. Mă voi lupta pentru acest lucru”, a declarat Cristian Adomniţei, preşedintele Consiliului Judeţean.

Suprafaţa de care dispune locația măsoară aproximativ 1.900 metri pătraţi, aici regăsindu-se întregul patrimoniu al Bibliotecii, cu excepţia documentelor găzduite de Instituţia Prefectului, respectiv colecția de carte rară, unde au fost mutate aproximativ 20.000 de volume.

Începând din această săptămână, iubitorii de carte sunt așteptați la noul sediu, situat în interiorul Galeriilor Comerciale „Ştefan cel Mare şi Sfânt”, pentru a beneficia de serviciile oferite de bibliotecă și alte facilități, inclusiv săli de lectură sau centru internet.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s