Noaptea cercetătorilor

27 septembrie: știința evadează din laboratoare

Experimentele cu laseri, plasmă, azot lichid, vulcani artificiali, gravitaţie, sunet şi lumină: toate acestea vor putea fi văzute în afara laboratoarelor la Noaptea Cercetătorilor, pe 27 septembrie.

În decursul unei seri, în Iași, București, Timișoara, Craiova și Cluj-Napoca vor avea loc activități în care știința se dezvăluie publicului în cele mai neconvenționale moduri. De la aplicații practice și experimente chimice spectaculoase, la discuții interactive despre spațiul cosmic, laseri, schimbările climatice, chimia din corpul uman și sângele artificial. Desfășurat simultan în peste 300 de orașe, evenimentul „Noaptea cercetătorilor” își propune să scoată știința din laboratoare și să îi implice pe participanți, drept pentru care organizatorii au inclus în program numeroase sesiuni de experimente științifice spectaculoase.

În Iași, manifestările specifice „Nopții cercetătorilor” vor avea loc în Parcul Palas, începând cu ora 16:00. Grupurile de tineri vor descoperi cum arată viaţa la -200 grade Celsius și propriul corp fotografiat în infraroșu, la fel cum vor crea fulgere la borcan și vor sparge un placaj de lemn cu o minge de ping pong. De asemenea, participanții vor putea observa astrele prin instrumente astronomice profesioniste și se vor minuna în fața demonstrațiilor de farse pe care deseori ni le joacă ochii și urechile noastre.

În plus, de la ora 19.00, publicul este așteptat la Cărturești Palas, cu patru discuții științifice interesante pe înțelesul tuturor:

  • Există viaţă în afara Pământului? spaţiul interstelar şi sinteza moleculelor
  • “Laser, frate”: tot ce nu ştiai că nu ştii despre lumină
  • De ce ardeii iuţi sunt fierbinţi şi alte curiozităţi ale simţurilor
  • Curentul electric fără fir

„Noaptea Cercetătorilor” este un eveniment dedicat ştiinţei, curiozităţii şi amuzamentului. Evenimentul este organizat de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”  din Iași, sub egida Uniunii Europene și a Ministerului Educației Naționale, în parteneriat cu: Universitatea din Craiova, Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea din Bucureşti, Institutul Naţional de Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiilor şi Institutul de Fizică Atomică. Partenerii asociaţi ai evenimentului sunt Universitatea Babeş-Bolyai Cluj, Institutul de Ştiinţe Spaţiale și Muzeul Antipa.

Sponsorii evenimentului sunt Nitech, Davinci Learning, Histersis, Palas Mall și Biocebral.

Programul activităților îl puteți găsi aici.

afis_copii_iasi

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s