Manifestările desfăşurate cu participarea B. J. “Gh. Asachi”, ale evenimentului „Zilele I. L. Caragiale la Iaşi”

 

„Zilele I. L. Caragiale la Iaşi”, un eveniment organizat de Consiliul Judeţean Iaşi şi Teatrul „Luceafărul”, prin care s-au derulat diferite activități cultural-artistice dedicate celebrului scriitor și dramaturg, pe parcursul zilelor de 27, 28 şi 29 noiembrie.

Ca partener, alături de instituţii de seamă ieşene, Biblioteca Judeţeană „Gh. Asachi” a contribuit la realizarea a trei manifestări, repartizate pentru fiecare din aceste zile festive. Astfel, la Teatrul „Luceafărul” s-a jucat sceneta Infamie, adaptare după piesa lui I. L. Caragiale, susţinută de elevi ai Liceului Tehnologic Nicolina, sub coordonarea d-nei profesor Elena Larco. Următoarea zi, în Parcul Copou a avut loc o întrunire a câtorva personalităţi culturale (dintre care îl amintin pe scriitorul Valentin Talpalaru), care au rostit alocuţiuni legate de acest moment comemorativ. La bustul dramaturgului au fost depuse flori de către elevi, profesori şi cei prezenţi. În cea de-a treia zi a fost organizată o masă rotundă în Sala de festivităţi a Colegiului Naţional „C. Negruzzi”, la care au participat scriitori şi oameni de cultură ieşeni: profesorii universitari Nicolae Crețu și Bogdan Ulmu, directorul Bibliotecii Județene „Gheorghe Asachi”, Cătălin Bordeianu, scriitorul Valeriu Stancu şi d-na inspector școlar general Camelia Gavrilă, moderatoarea acţiunii. Colocviul „Caragiale în pagini şi memorii ieşene”, dezbaterile şi lansările de carte au delectat audienţa alcătuită din elevi de la diferite licee din Iași.

Două momente vor fi rodul colaborării CJ – Inspectoratul Școlar Județean – Colegiul «Costache Negruzzi». Unul va ține de omagierea personalității scriitorului în Parcul Copou, al doilea va ține de prezentări de carte, ateliere de dezbatare în cadrul colegiului menționat. Vor fi delegații de la marile licee și colegii pentru că este un moment de reflexie asupra operei lui Caragiale și asupra culturii româneşti în ansamblul ei. Nu trebuie să uităm că suntem în campanie electorală și că modelul Caragiale ar trebui să-i îndemne la reflexie pe mulți. Vorbim de eternitatea criticii caragialene, de spiritul ironic prin care erau surprinse derapajele comportamentale, lingvistice ale oamenilor politici ai timpului.  Cred că, de câte ori vorbesc toți candidații, de câte ori vorbesc în public și fac tot felul de promisiuni, ne gândim la veșnicele tipare caragialene care-și păstrează prospețimea și farmecul lor“, a declarat d-na Camelia Gavrilă, la conferința care anunța lansarea „Zilelor I. L. Caragiale la Iaşi”, cu referire la evenimentele relatate.

 

Lasă un comentariu